Working Holiday Vízum

Az idei Working Holiday kvóta Húsvét után kedden, április 22-én kerül megnyitásra új-zélandi idő szerint délelőtt tíz órakor. A nagy érdeklődésre tekintettel úgy döntöttem, hogy összefoglalom itt a legfontosabb tudnivalókat: Évente csak száz helyet osztanak ki a magyar jelentkezőknek. Az eddigi visszajelzések alapján szerintem idén sokkal nagyobb lesz az érdeklődés, mint tavaly, amikor közel három hónapba telt, mire a száz hely betelt. A jelentkezés online történik, az INZ honlapján kell hozzá regsiztrálni (www.immigration.govt.nz). Közepes angoltudással senkinek sem okozhat problémát a kérelem kitöltése. A kérelemhez szükséges (több mint egy évig) érvényes útlevél és egy második személyazonosító, valamint egz érvényes hitelkártya (Visa avgy MasterCard) a jelentkezési díj befizetéséhez. A kérelemben gyakorlatilag a személyes adatokat kell megadni, egészségi állapotra és karakterre vonatkozó kérdésekre kell válaszolni. Ha valaki sikerrel jár és kérelme az első százba bekerült, akkor 24 órán belül kap egy automatikus emailt, melyben az INZ tájékoztatha a további tenedőkről és határidőkről. Átlagosan két hetet adnak arra, hogy a jelentkező elmenjen az INZ által kijelölt orvoshoz (Kútvölgyi Klinika, Dr Böröcz Zoltán és Dr Masszi András, Semmelweis University Kutvolgyi Clinical Centre, Kutvolgyi ut 4 Klinika, 1125 Budapest, XII. Kutvolgyi ut 4, 3rd Floor, Phone: +36 30 9545 26) és megszerezze a szükésges tüdő röntgen leletet. Ezt aztán postázni kell az illető tartózkodási helye szerinti legközelebbi INZ irodába (Európában ez Londonban található) A vízumot ugyancsak emailben állítják ki, ezt kell majd kinyomtatni és az útlevéllel együtt a határon érkezéskor bemutatni. Szükséges még a tervezett tartózkodás idejére szóló betegség és baleset biztosítás, de erről bizonyítékot csak a határon kérnek (ha kérnek egyáltalán), ahogyan a rendelkezésre álló pénzről is. A Working Holiday vízum az első belépéstől számított egy évig érvényes. Kellemes Húsvétot mindenkinek és sok sikert a jelentkezéshez.