Tévhitek

1. Ha nem tudok angolul, nem kapok munkavállalási vízumot

Nem ilyen egyszerű. Ha van munkaajánlatod, kaphatsz vízumot. Viszont nehéz lesz munkát találnod, ha nem tudsz egy szót sem angolul. Akár itt is megtanulhatsz angolul. 12-24 hetes intenzív nyelvtanfolyamokat tudunk ajánlani, utána mindenképpen jobb esélyed lesz a munkavállalásra.

2. A diplomásoknak nagyobb esélyük van munkát találni

Nem igaz, a szakmunkások legalább annyira keresettek!

3. Ha nincs végzettségem, nem kapok vízumot

Nem egészen  igaz. A gyakorlat majdnem annyira számít, csak sokszor nehezebb bizonyítani.

4. Nem tudok angolul és nincs végzettségem se. Akkor ne is forduljak hozzád, semmi esélyem?

Dehogynem. Vannakalternatív lehetőségek. Igaz, ezek többnyire idő- és pénzigényes eljárások, de többnyire meglehetősen biztonságosak. Csodák persze nincsenek és a kiskapuk is sokkal ritkábbak, mint azt egyes népszerű városi legendák alapján feltételeznéd.

5. Új-Zélandon van rendes fűtés

Nincs :) (2012 update: de már dolgoznak rajta)

6. Új-Zélandra bevándorolni csak pénz és idő kérdése…

Egyesek ezt a megjegyzésemet némileg félreértelmezik. Arra próbáltam utalni, hogy ha elég türelmes vagy, kitartó és van hozzá elegendő pénzed is, akkor Új-Zéland kapui megnyílhatnak előtted akkor is, ha most ez elképzelhetetlennek tűnik. Vagyis, ha nincs itt keresett szakmád, sem nyelvtudásod, de hajlandó vagy rááldozni a szükséges pénzt és időt, akkor helyzeted megváltozhat.

Először is meg kell tanulni megfelelő szinten angolul. Lehet otthon is, de az többnyire lassan megy, évekbe fog telni. Új-Zélandon (vagy másutt, de a lényeg, hogy anyanyelvi környezetben), bentlakással (home-stay) már 3 hónap alatt jelentős eredményeket lehet elérni. Persze csak akkor, ha a nyelvórákon nem csak tátod a szádat. Ha Új-Zélandon tanulsz angolul, annak a jövőre vonatkozó elképzeléseid szempontjából további jelentős előnyei vannak: pl. helyismeret (itt nem csupán a buszjáratokra és gyorséttermekre gondolok, hanem a helyi életformával, stílussal, követelményekkel és nem utolsó sorban helyi emberekkel való ismerkedésre is), esetleg részmunkaidős állás legális lehetősége. Ha érdekel, a nyelviskola kiválasztásában is tudok segíteni.

Ha már az angolodat sikerült megfelelő szintre fejleszteni (minimum IELTS 5,0, mert a legtöbb képzésben való részvételhez legalább ennyit írnak elő, de ideális esetben IELTS 6,5, mert ennyi kell a letelepedéshez), akkor lehet választani egy abszolút hiányszakmát és azt kitanulni. Új-zélandi bizonyítvánnyal a zsebedben érthető módon könnyebb az elhelyezkedés. Nem muszáj feltétlenül hiányszakmát választani, de érdemes, hiszen abban könnyebb az elhelyezkedés és az esetleg Veled tartó partnered/gyermekeid szempontjából is több előnnyel jár. De itt is vigyázni kell. Holmi gyorstalpaló, az otthoni OKJ-s tanfolyamok színvonalával „vetekedő” képzést nem fog elfogadni az INZ.

Nos, erre gondoltam a fenti rövidke mondattal (melyet azóta már töröltem, de az itt leírtak továbbra is helytállóak).

7. „Bármi egyéb munkát is…”

Nézzünk most egy másik nagy tévhitet: sokan fordulnak úgy hozzám, hogy „tudom, hogy a saját szakmámban elhelyezkedni lehetetlen, de szívesen elvállalok bármilyen egyéb, alacsonyabb szintű munkát is.” Ez igen tiszteletre méltó, csakhogy „bármi egyéb munkára” nem adnak munkavállalói vízumot. Új-Zélandon alaphelyzetben nincs nyílt munkavállaló vízum, vagyis olyan, amivel bármiféle munkát elvállalhatsz. (Azaz van, de csak néhány speciális esetben.)

Tehát csakis megfelelő végzettséggel, szakmai tapasztalattal és ezekkel összhangban levő állásajánlattal van lehetőséged munkavállalói vízumot kapni.

8. „Majd a munkáltatóm segít elintézni a papírokat…”

Kedves idekinn feketéző honfitársaim. Ez a rész elsősorban Nektek szól. Kérlek, ne kergessetek illúziókat. Az, aki feketén alkalmaz Téged most, töredékbérért, a kötelező szabadidő biztosítása nélkül, eladóként, mosogatóként, mindenesként, takarítóként stb. szerinted érdekelt abban, hogy legalizáljon Téged, bevállalva a lebukás veszélyét és a hosszadalmas bürokratikus küzdelmet? Nem. Ő majd sajnálkozva széttárja a kezét, ha a kérelmedet elutasították és másnap felveszi a következő álomkergető szerencsétlen balekot. Hiszen amíg van jelölt, nem fog megszűnni a feketemunka.

Kérlek, gondolj már bele! Az alapképlet nem bonyolult: Új-Zéland kormánya megfelelő képességekkel, megfelelő tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalókat és bevándorlókat keres. Olyanokat, akik képesek érdemben hozzájárulni az új-zélandi gazdaság fejlődéséhez és be tudnak illeszkedni új környezetükbe. Tedd a kezed a szívedre: a mosogató szerinted az a skilled kategória, amire csak úgy vidáman dalolva osztogatják a munkavállalói vízumot?! És segített Neked az elmúlt hónapokban a takarítás az angoltudásod fejlesztésében?… Ha még ezek után sem érted, hogy mitől próbállak óvni, azt hiszem, nincs miről beszélnünk.

Frissítés: az új Bevándorlási Törvény (2009) sokkal több felelősséget (és nem mellékesen sokkal súlyosabb kiszabható büntetési tételeket) hárít a munkáltatókra is. A törvénnyel összhangban, a munkáltatók jogkövető magatartását megkönnyítendő bevezették az ún. VisaView online rendszert, ahol bármely új-zélandi munkáltató ellenőrizheti a nála munkára jelentkező jogosultságát a legális munkavállalásra. Emellett az INZ erőteljes kampánnyal igyekezett a munkáltatókba súlykolni a törvényi változásokat. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a munkáltatók kevésbé hajlamosak manapság illegális munkaerőt alkalmazni.