Bevándorlási kategóriák

  • INZ: Új-Zélandi Bevándorlási Hivatal
  • Long term skill shortage list (LSSL): azon foglalkozások listája, amelyek területén a Bevándorlási Minisztérium megítélése szerint hosszú távon (értsd: évtizedek) is hiány fog mutatkozni a megfelelően képzett szakemberekből. Országos hatállyal megadott lista.
  • Immediate skill shortage list (ISSL): azon foglalkozások listája, amelyek területén jelenleg betöltetlen álláshelyek vannak és az új-zélandi munkáltatók nem képesek belföldön megfelelő szakembert találni. A lista 6 fő régióra (Northland és Auckland, Waikato, Central North Island, Wellington, Canterbury, Otago/Southland) bontva szerepel.
  • Skilled migrant: magasan képzett és kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek olyan szakterületekről, amelyekből NZ-on hiány van (ld. a két fenti listát), illetve a jövő szakmáiként (identified future growth area) tartják nyilván.
  • EOI (Expression of Interest): kb. Szándéknyilatkozat – az első lépés a bevándorlás felé, ha a skilled migrant kategória alatt jelentkezel. Egy pontrendszer szerint bírálják el, ahol min. 100 pontot kell elérned ahhoz, hogy egyáltalán elfogadják a jelentkezést. Bővebben ld. a Residency címszó alatt.
  • ITA (Invitation to apply for residence): az EOI-t követő lépés, de még mindig nem jelent biztos belépőt az országba.
  • IELTS (International English Language Testsing System) vagyis angol nyelvtudást minősítő nemzetközi rendszer. Standardizált eljárás az angol nyelvtudás felmérésére. Ezt preferálja az INZ nem angol anyanyelvű jelentkezők esetében.
  • Visa/Vízum: Új-Zélandra belépésre jogosító hivatalos bejegyzés az útlevélben. Ezt kell kérvényezni, ha valaki NZ határain kívül tartózkodik.
  • Permit/Engedély: Ugyancsak egy hivatalos bejegyzés az útlevélben, ami gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a vízum (ha volt), de ezt az országba történő belépéskor jegyzik be az útlevélbe, illetve olyanok kérelmezhetik, akik már NZ-on tartózkodnak. – Kifutóban van, a 2009-es új Bevándrolási Törvény hatálybalépése óta a terminológia megváltozott, permit-et többé nem állítanak ki, csak vízumot.
  • NZQA (New Zealand Qulifications Authority): Feladata az új-zélandi közép- és felsőfokú képzések minőségbiztosítása és a külföldi képzések/végzettségek minősítése.
  • Forms and Guides: Vagyis formanyomtatványok és kitöltési útmutatók. Az Új-Zélandi Bevándorlási Hivatal honlapjáról az összes szükséges formanyomtatvány és kitöltési útmutató ingyenesen letölthető. A kinyomtatott példány természetesen egyenértékű a NZIS képviseletein ugyancsak díjmentesen beszerezhető példányokkal.

Visitor Visa/Turista vizum

A jelenleg érvényes országlista szerint Magyarországról érkező turistáknak előzetes vízumra nincs szükségük. Tehát ha megvan a repülőjegyed a visszaútra is (vagy egy olyan országba, ahova jogosult vagy belépni, ha nem egyenesen hazafelé tartasz), van elegendő pénzed, hogy gondoskodj magadról az itt-tartózkodásod során, az útleveled még legalább három hónapig érvényes a távozásod időpontjától számítva és nem óhajtasz 3 hónapnál tovább maradni, akkor majd érkezéskor a reptéren beütik az útleveletartózkodási engedélyt. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a repülőgépen kapsz egy ún. Passenger Arrival Card-ot, amit ki kell töltened és érkezéskor az útleveleddel együtt átadni a bevándorlási tisztviselőnek az útlevél-ellenőrzésnél.

A turista vizum meghosszabbítható. Összesen 9 hónapot tartózkodhatsz Új-Zélandon másfél év alatt. Ha ezt maximálisan kitöltötted, akkor 9 hónapig nem térhetsz vissza turistaként az országba. Bizonyos esetekben azonban az itt-tartózkodás még 3 hónappal meghosszabbítható. Ha tudod igazolni, hogy el tudtad tartani magad, nem dolgoztál, nem tanultál, nem más tartott el. Ha az elmúlt 2 évben 12 hónapot töltöttél az országban, akkor turistaként 12 hónapig nem térhetsz vissza.

Seasonal Work Permit / Szezonmunka

Gyakorlatilag a dicső múlt homályába veszett, 2007-ben új rendszer váltotta fel, azóta gyakorlatilag magyar (és más európai) turistáknak már nem elérhető.

Working Holiday Scheme / Dolgozz, miközben nyaralsz

Ez sajnos Magyarország állampolgáraira nem vonatkozik, de remélhetőleg rövidesen fog. Figyeld a Hírek rovatot.

Work visa / Munkavállalói vízum

Rengeteg altípusa van, elég nehéz röviden összefoglalni:
A három fő csoport:

  • Skilled Stream / Képzett munkaerő
  • ezen belül:
    • Work to residence / Munkavállalás a letelepedés megszerzéséhez
    • Essential Skills /Általános munkavállalói vízum
    • Other / Egyéb
    • Specific purpose or event / Különleges célok vagy események
    • Students and trainees / Tanulók
    • Study to Work / Tanulás a munkához
  • Family Stream /Családi kategória
  • International/Humanitarian Stream /Nemzetközi, illetve humanitárius csoport.

Ezek alatt még számos alkategória létezik, melyek felsorolása csak arra lenne jó, hogy teljesen összezavarodj.

A legtöbb esetben új-zélandi állásajánlat szükséges a vízum megszerzéséhez. Természetesen az állásajánlatnak és a képzettségednek összhangban kell lenniük egymással. Ezen felül a szakmádnak szerepelni kell az ISSL vagy LSSL listán és bizonyítani kell, hogy az álláshely betöltése új-zélandi munkaerővel nem lehetséges. Meg kell felelni bizonyos egészségügyi és jellembeli előírásoknak (ezalatt alapvetően büntetlen előéletet érts) és bizony az angol nyelvtudás is többnyire fontos követelmény.

Residency/Letelepedés

Ez az a bizonyos pontrendszeres vízum-típus, de sok tekintetben hasonlóságot mutat, illetve átfedésben is van (érthető módon) a munkavállalói vízummal. Megszerzésének főbb lépései a következők:

  • 1. EOI benyújtása. Ez egy űrlap, amit online vagy papíron lehet benyújtani az INZ-hez. Ebben számtalan kérdést tesznek fel a végzettségeddel, tapasztalatoddal, nyelvtudásoddal, egészségeddel kapcsolatban, illetve firtatják előéletedet, családi állapotodat, mindezeket a partneredre vonatkozóan is megismétlik. Ahhoz, hogy egyáltalán benyújthasd, legalább 100 pontot kell elérned. Szinte minden bevándorlási ügynök honlapján és az INZ honlapján is találhatsz egy előzetes gyorstesztet, ami néhány célzott kérdéssel próbálja kiszűrni, megfelelsz-e a kategória támasztotta követelményeknek. ezekkel lehet „játszadozni”. De vigyázat! Az EOI már nem játék. Benyújtásáért díjat kell fizetni, mely online benyújtásnál NZ$440, postai úton benyújtva NZ$560. Az EOI-hoz még semmiféle bizonyítványt, igazolást stb. nem kell csatolni.
  • 2. Ha az EOI alapján legalább 100 pontot elértél, a kérelmed bekerül egy adatbázisba. Ebből válogatnak rendszeres időközönként az INZ-nél, nagyjából az alábbiak szerint:
    • a 140 pont feletti kérelmek automatikusan kiválasztásra kerülnek
    • 100 és 140 pont közötti kérelmek, melyek benyújtójának van új-zélandi állásajánlata vagy jelenleg is alkalmazásban áll Új-Zélandon;
    • 100-140 pont közötti kérelmek, állásajánlat nincs, de valamilyen, az INZ által időszakosan megállapított kiegészítő kritériumnak megfelelnek (pl. legalább 15 bónusz-pontot tudnak felmutatni a szakmai tapasztalatért).

A rendszer még ennél is több árnyalatot tartalmaz, erről majd később.

  • 3. Ha az EOI-d kiválasztásra került, ellenőrzik az adatok hitelességét.
  • 4. Amennyiben az ellenőrzés során az általad benyújtott információk hitelesnek és megbízhatónak bizonyulnak, meghívást kapsz (ITA), ami feljogosít, hogy benyújtsd a letelepedés iránti kérelmet. (Tehát még mindig nem kaptad meg!)
  • 5. Benyújtod az Application for Residence-t, ezúttal már minden állításodat igazolni is kell, bizonyítékokkal alátámasztani. Itt már erkölcsi bizonyítvány, illetve egészségügyi vizsgálati eredmények is szükségesek. Mindent elfogadtak?
  • 6. Gratulálok! Isten hozott Kiwiánában

Study visa/Tanuló vízum

Ha 3 hónapnál hosszabb ideig szeretnél Új-Zélandon tanulni, erre van szükséged. (3 hónapnál rövidebb tanfolyam turista vízummal is elvégezhető.) Ennek birtokában meghatározott ideig tanulhatsz az országban, egy a kérelemben előre meghatározott oktatási intézményben, „főállású” diákként. Általában egy évre szóló, évente megújítandó vízumot adnak. Ahhoz, hogy ilyen vízumot kaphass, először is szükséges egy helyi oktatási intézmény ajánlata, mely szerint tudnak neked helyet biztosítani. A választott képzésnek az NZQA által elfogadottnak kell lennie. Igazolnod kell azt is, hogy van elegendő pénzed, hogy eltartsd magad, és azt is, hogy a tanulás végeztével szándékodban áll elhagyni az országot. Vannak még egyéb technikai követelmények, melyekkel most nem untatlak.

Family Visa/ Családi vízum

Azokra vonatkozik, akiknek már családtagjai élnek Új-Zélandon.

Refugee / Menedékjog

Új-Zéland is aláírója az ENSZ 1951-es Menekültügyi Konvenciójának. Évente 750 főt fogadnak be, akiket az ENSZ irányít ide. Van az ún. spontán menedékjog-kérő, aki NZ-on tartózkodva dönt a menedékjog kérése mellett. Az ilyen nem tartozik az ENSZ kvóta alá, egyedi elbírálás alapján döntenek róla, és persze keményen bizonyítani kell a kérvény jogosságát.


FIGYELEM!

A honlap tartalma csak az általános tájékoztatást szolgálja. A rajta fellelhető információ nem értelmezhető jogi tanácsként. Bárki, akinek személyre szóló bevándorlásjogi tanácsra van szüksége, forduljon közvetlenül hozzánk.